I denna guide går vi igenom allt som har med Buff.163 att göra och hur du kan använda det för att värdera CS:GO skins.

Vad är Buff?

Buff är en P2P (Peer-to-Peer) marknadsplats som lanserades 2018 av NetEase, Inc. i Kina. Det betyder att när ett skins säljs på Buff, så skickas det direkt från säljaren till köparen, utan några mellanhänder där marknadsplatsen håller pengarna tills leveransen är bekräftad. Under senaste åren har Buff.163 marknadsplatsen blivit världsledande och är den marknad med allra högst volym sett till sålda CS:GO skins.

Introduktionen av en P2P marknadsplats var revolutionerande för sin tid, och kunde arbeta för att motverka problematiken med införandet av 7-dagars trade hold som infördes tidigare under året 2018.

Med den höga volymen av skins som omsätts på Buff, så har de bidragit till en mer hälsosam marknad med stabilare priser. Tidigare har det varit svårt att värdera så kallade “high-tier” skins, med Buff är detta problem ett minne blott när även skins som är värda hundratusentals kronor såsom Butterfly Sapphire säljs flera gånger per dag.

Det största nackdelen med Buff är svårigheterna med att ta ut pengar från plattformen, om man inte är bosatt i Kina. Plattformen kräver verifiering och ett kinesiskt bankkonto, så andra användare får antingen använda plattformen för att byta skins – eller med alternativa metoder som uppstått för att sälja sitt saldo, bland annat via presentkort på webbsidan.

Hur registrerar jag ett konto?

Det är relativt enkelt att komma igång med ett konto på Buff.163 för att se värde på sina egna skins, söka på marknadsplatsen samt köpa och sälja CS:GO skins.

Psst: Visste du att Skinbutiken kan beräkna alla priser i ditt inventory direkt i svenska kronor baserat på Buff-priset? Du behöver bara logga in med Steam, inget krångel!

 

Steg 1: Registrera ett konto

Till att börja med behöver du registrera ett konto med ditt mobilnummer.

  1. Surfa in på Buff.163.com
  2. Klicka på Login/Register i menyn
  3. Hitta ditt landsnummer (Sverige +46) och fyll i ditt mobilnummer.
  4. Klicka på Get Code
  5. Fyll i koden du erhållit per SMS. Godkänn villkoren och klicka på Login/Register

 

Steg 2: Koppla ditt Steam konto

Nu när du har ditt konto och är inloggad måste du också koppla ditt Steam-konto till ditt Buff-konto för att du ska kunna läsa in och sälja dina skins.

  1. Gå till ditt konto i menyn
  2. Klicka på Account i vänstra menyn
  3. Under SteamID, klicka på Bind och följ instruktionerna.

 

Steg 3: Ställ in korrekt pris

Den förvalda inställningen på Buff är att dina skins värderas baserat på Steams marknadspris och inte Buff, så detta måste du ändra först.

  1. Gå till ditt konto i menyn
  2. Klicka på Account i vänstra menyn
  3. Scrolla ner tills du hittar Inventory pricing
  4. Ändra till Buff Price

Hur beräknar man pris på Buff?

Det är svårt att säga en exakt siffra på vilken procent, eftersom detta varierar över tid. Värt att ha i åtanke är att priset på Buff är vad faktiska köpare betalar i riktiga pengar, så det är en bra fingervisning för vart man kan ligga prismässigt.

För svenska marknaden ser det ut ungefär som följer i dagsläget (2022-09-02):

Procent av Buff Värdering
85-88 % Superbilligt
89-91 % Billigt
92-96 % Standard
97 % + Överkant

Tips: För att beräkna priset i procent kan du skriva tex. “90% av 679 CNY i SEK” på Google så får du priset uträknat och konverterat (se bild).

valutakonvertering med hjälp av google

1. Sell (X)
Antal skins som ligger ute till försäljning på Buff.163

2. Buy orders (X)
Antalet köporder som ligger ute på Buff.163.

3. Trade Records
Försäljningshistorik på senaste 10 skinsen sålda på Buff.163

4. Price Trend
Pristrend för det specifika CS:GO skinnet senaste veckan, månaden eller halvåret.

5. Lägsta priset
När man refererar till “Buff-priset” är det oftast den billigaste annonsen som ligger ute till försäljning (om det inte är ett skin med särskilt bra float eller liknande).

Vanliga frågor och uttryck

Buff-priset
Värdet på ett särskilt CS:GO skin baserat på Buff-priset. Ofta refererat till det lägsta priset det ligger ute till salu på marknaden för.

 

XX% av Buff
Hur mycket procent av Buff-priset som ett särskilt CS:GO skin säljs för.

Exempel: Hasse säljer en Huntsman Knife värd 1 000 kr på Buff. 90 % av Buff är således 900 kr ( 1000 * 0.9 ).

 

Vad är skillnaden på Buff.market och Buff.163?
Buff.market är den internationella varianten av Buff.163 som lanserades av samma ägare med syftet att tillgodose den internationella marknaden med ett alternativ som inkluderar uttagsmöjligheter.

Dessvärre så har inte Buff.market lyckats fånga lika mycket uppmärksamhet, och deras marknadspriser blir således inte lika talande. När man refererar till Buff är det vanligtvis “Buff.163” som åsyftas.

 

Varför används inte bara CS.money som gamla goda tider?
CS.money lanserades som en tradingsida redan 2016, där det i första hand var ett sätt för användare att byta skins med varandra där de tog en liten avgift. Över tid, och särskilt efter Valve införde 7-dagars trade hold, så har CS.money graviterat mot ett vinstdrivande bolag.

Problematiken med att använda CS.money är att de:

  1. Själv styr över prissättningen
  2. Har incitament till att trycka upp priserna

Vi fick se under skinskraschen sommaren 2021 att CS.money inte är att lita på när det kommer till träffsäker värdering. Det var tydligt att marknaden hade en nedåtgående trend med sjunkande priser, trots detta så fortsatte CS.money att bibehålla och i vissa fall öka priset på deras skins.

Att förlita sig på ett tredjeparts-bolag med incitament till att trycka upp priserna har således dömts bort av marknaden, till fördel för marknadsplatser med P2P trading där användarna själva sätter priser. En hälsosam marknad där utbud möter efterfrågan.